22. září 2005

Den sedmý - národní park Krka a návrat

Vyplouváme z Primoštenu směr národní park Krka. K národnímu parku se pluje proti proudu řeky okolo města Šibenik. Počasí je oblačné, ale neprší, ale každopádně musíme plout na motor.
Připlouváme v 15 hod. Národní park Krka jsou v podstatě vodopády ze kterých chorvatsko těží, ale za to jsou opravdu pěkné a stojí za to je shlédnout. Podobné jsou už jen Plitvická jezera, která lze shlédnou při zpáteční cestě autem do Čech.
Zpět Krků vyplouváme v 18 hod. Je to vlastně nejzašší bod, kterého jsme dosáhli a nyní se budeme vracet zpět do domovské maríny v Sukošanu, kde musíme být nejpozději v sobotu v 8 hod. Zastavujeme v Šibeniku pro naftu. Je již po setmění a další plavba bude náročná a už jen na motor. Loď je bez radaru, takže nezbývá než věřit přístrojům a našim zrakům. Hledat ve tmě červená a zelená poziční světla cizích lodí není nic zábavného. To platí i pro majáky, kde je nutné si uvědomit, ze které strany onen maják míjíte a jakou barvu má mít popř. jak má blikat.
Přistáváme až za tmy ve 20 hod. ve Zlarinu. Maják měl být podle navádění zelený, ale asi došla barva a byl jen žlutý, nebo někde udělali soudruzi z chorvatska chybu :-) . Stojíme na městském molu připoutáni bokem. Škoda, že nám nikdo neřekl, že zde připlouvají trajekty. K večeři je párek s fazolemi. Dělám pár nočních fotek.
Zlarin je nevelký ostrov (8,2 km2) v šibenické ostrovní skupině, která je součástí Severodalmatských ostrovů. Ostrov leží 5 nám.mil jihozápadně od Šibeniku.

Žádné komentáře:

Okomentovat