21. září 2006

Den sedmý - Vela Stupica

Na dnešní den je naplánována cesta zpět, směr ostrov Žirje - zátoka Vela Stupica
Vis je prokletý. Ráno při odplutí, kdy chceme nahodit motor, startér nefunguje. Rozebíráme proto celou naši kajutu, kde jsou baterie a také schody pod kterými je motor. Zkoušíme prohazovat baterie (jedna je pro motor a dvě pro komfort) nicméně stále startér nelze roztočit. Ono přijít na závadu bez většího nářadí a zkoušečky s kuchyňským nožem není až tak triviální. Naštěstí Jarda na to přišel (no možná měl více štěstí), protože byl uklepaný kablík vedoucí k onomu startéru. Oprava sice byla amatérská a kabel byl hodně napnutý, ale i tak se vše podařilo opravit. To naši sousedé koukali, že opravu startéru jsme udělali za hodinku a už odplouváme.
Nyní nás už čeká cesta zpět. Dosáhli jsme pro nás nejjižnějšího cípu a teď už hrr zpět, abychom to stihli. Cesta je naplánována přímo na ostrov Žirje bez zbytečných zastávek z důvodu zdržení při opravě lodi.
Je bezvětří a celou dobu jedeme na motor. To je příležitost zkusit naprogramovat autopilota od Raymarine. Je to složité, ale při troše bádání už loď jede podle vytýčené trasy, ale to už není plavba a stejně se musí sledovat míjející lodě.
V podvečer přistáváme na ostrově Žirje část Vela Stupica.[singlepic=1522,160,120,,left] Je to příklad ostrova, kde by se nemělo chodit mimo vyznačených tras, protože riziko položených min je asi velké. Nám se však nic nestalo, takže víceméně je tam bezpečno. Celému přístavu vládne pouze jedna konoba, vyhlídka na hrda a to je z této části všechno.
Stání je na bójce v chráněné zátoce a zabíráme jednu z posledních volných bójek.

Žádné komentáře:

Okomentovat