18. září 2006

Den čtvrtý - opět Primošten

Primošten je krásné město a nevím proč, ale všechny cesty vedou k němu. Možná asi proto, že v okolí není mnoho míst k zakotvení. Je i vhodným místem k doplnění nádrže na vodu a dobití baterií. Je zde i dobré sociální zařízení, takže si můžete dojít na k zemi přišroubovaný záchod a osprchovat se teplou vodou, ne že by na lodi nebylo to samé možné, ale tady je asi největší výhoda té pevné země a dostatečného prostoru. Další zajímavostí je, že je zde pořád pěkné počasí, ale to je spíše štěstí. Prostě jako každý rok, zde přistáváme na noc.
Primošten se rozkládá na dvou poloostrůvcích a má cca 1750 obyvatel. Na prvním je stupňovitě rozmístěna stará vesnice. Původně to byl ostrov, který byl spojen s pevninou mostem (Primošten = přemostěný, připojený mostem). Na dominantním místě stojí farní kostel sv. Jiří (Sveti Juraj) z 15.a 18. stol. se vzácnou ikonou Panny Marie se sv. Lukášem a sv. Jiřím ze začátku 18. stol. Vesnice je malebná, s úzkými uličkami a některými starými tradičními venkovskými stavbami. Prostě krásná příležitost nafotit pěkné fotografie malebného městečka, kostelu a výhledu na okolí.
Druhý sousední poloostrůvek zvaný Raduča zaujímají výhradně zařízení cestovního ruchu. Nechybělo ani prozkoumání této části ostrova.

Žádné komentáře:

Okomentovat